het-gebruiken-van -headings?

Het gebruiken van headings?

Een veel gebruikte term op het gebied van SEO zijn de headings. Een heading zorgt ervoor dat de lezer weet wat voor titel boven de alinea staat, maar het is ook handig voor de zoekmachine. Microsoft Projects zorgt ervoor dat je headings kan toepassen, maar wat zijn headings nu precies en wat voor voordelen brengt het gebruik van headings met zich mee? 

Benamingen

Een heading kan gezien worden als een titel van de tekst of van een alinea. Het geeft eigenlijk extra informatie over de tekst. De letters van de headings zijn ook groter dan de tekst die eronder staat en staan meestal ook in een andere kleur. Misschien weet je ondertussen al wel wat ik bedoel, maar ken je een andere benaming. Andere benamingen voor een heading kunnen zijn: een tussenkop, koptekst, heading, subkop, subheading, headingtag, kop1, kop2, h1 en h2. 

Voordelen van headings

Headings brengen een aantal voordelen met zich mee en misschien wel zonder dat je het door hebt. Deze voordelen hebben te maken met een betere leesbaarheid, maar ook kansen met betrekking tot de zoekmachine. 

Betere lay-out

Een nette lay-out zorgt ervoor dat een tekst fijner leest. Bij het gebruiken van headings zorg je voor structuur en is het makkelijker om de tekst te scannen. Headings maken de tekst dus zeker overzichtelijker en geven informatie over de geschreven tekst die eronder staat. 

Zoekmachine

Door gebruik te maken van de juiste headings is het mogelijk om je vindbaarheid te verbeteren binnen Google. De zoekmachine van Google scant namelijk als allereerst de headings van de tekst en ziet dit dus zeker als een toegevoegde waarde. Bij het schrijven van een tekst is het dan ook belangrijk dat de titel van de tekst een kop1, ook wel een h1 genoemd, krijgt. De tussenkoppen krijgen dan een kop2, ook wel een h2 genoemd.

Toevoegen van een heading

Een heading toevoegen is makkelijker dan gedaan. Dit kan binnen verschillende programma’s, zoals in WordPress, maar dit kan ook in Word. Als er op het tabblad start wordt gedrukt, dan heb je aan de rechterkant verschillende letterstijlen staan. Hier staan de letterstijlen standaard, geen afstand, kop1, kop2, etc. De letterstijl genaamd “Kop1” moet gebruikt worden voor de titel van de tekst en “Kop2” en “Kop3” etc. voor de titels boven de verschillende alinea’s die in de tekst staan geschreven. 

Tips!

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden over headings zijn:

  • De titel moet altijd koptekst 1 bevatten. 
  • De titels van de alinea’s moeten altijd koptekst 2. 
  • De subkoppen van de alinea bevatten koptekst 3.